even wat lekker zinloze info

Zeker zo na het weekend erg handig

Aspirine

is een merknaam voor een medicijn van Bayer. De werkzame stof is acetylsalicylzuur. Aspirine is ook bekend onder de naam acetosal en werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend.

Oorspronkelijk is de werking van salicylzuur als pijnstiller ontdekt doordat het werd geïdentificeerd als de werkzame stof in wilgenbast. Het zuur zelf werd echter bijzonder slecht door de maag getolereerd. De acetyl-ester is daarin veel beter. Deze stof wordt in zuivere toestand of als het iets minder maagprikkelende calciumzout op de markt gebracht (ascal)

De werking zelf berust erop dat Aspirine irreversibel bindt aan het enzym cyclo-oxygenase (COX), waardoor dit niet meer kan helpen arachidonzuur om te zetten in prostaglandines, stoffen die de zenuwuiteinden gevoelig maken voor prikkels. De vermelde maagproblemen ontstaan door de irreversibele binding aan COX-1, een variant van het enzym die een rolspeelt bij bescherming van de maag tegen zijn eigen zure inhoud. Ook is dit COX-1 aanwezig in bloedplaatjes, vandaar de trombocytenaggregatieremmende werking. Vandaar dat de farmaceutische industrie zich richt op de ontwikkeling van COX-2 (induceerbaar COX) specifieke pijnstillers.

3d model van een aspirine molecuul